dilluns, 5 de novembre del 2007

CULTURA I TRADICIONS

Ja estem al més de novembre, això vol dir que la castanyada ja ha passat, i em sap molt de greu dir-ho, però pareix que aquest any a passat "sense pena ni glòria" perque Hallowen ens ha invaït.
Sóc una defensora nata de les tradicions i la cultura popular i aquesta setmana passada he vist tant als mitjans de comunicació com al carrer, com la gent es preparava per al Hallowen; fins hi tot ja hi ha nens a Tortosa que van per les cases fen "truco o trato".
Que em de fer per defensar les nostres costums i tradicions? D'aquí poc ja no sentirem a les nostres criatures cantant: ....quan ve el temps de menja castanyes.... o ....Marrameu torra castanyes..., ni els veurem vestits i vestides (no pas disfressats, que les disferesses són per Carnestoltes) de castanyers i castanyeres.
Nosaltres hem de defensar la nostra cultura popular i les nostres tradicions i ensenyar als nostres fills i filles a gaudir d'ella.
Animo a tothom a seguir les nostres tradicions; i ara que ja es comença a parlar de Nadal, espero que les nostres cases arribin més els Reis Mags que no el Pare Noel.

6 comentaris:

Clara Àlvarez ha dit...

Com en tot, les festes es mercantilitzen... i què dóna més diners? les disfresses de Halloween, les carabasses i tota la parafernàlia yankie o les castanyes en paperines de paper? Jo me'n recordo d'anar passejant i veure castanyeres venent castanyes pel carrer... ara ja no veus res més que gent disfressada de personatges terrorífics... Encara sort que a les escoles (avui per avui) continuen ensenyant als nostres fills i filles el costumari català. Què duri!
Haurem de reivindicar lo que és nostre!!!

Clara Àlvarez ha dit...

També les biblioteques són unes bones conservadores de la cultura i les tradicions. Avui mateix he rebut un missatge informant-me que les Biblioteques Populars de la Diputació de Barcelona han creat una pàgina amb tot d'enllaços (jocs, webs, activitats...) per conèixer millor la castanyada i la tardor. Ho trobareu a l'enllaç:
http://www.diba.es/chilias/especials/castanyada/index.asp

Cinta ha dit...

Si Clara, les escoles encara ensenyen tradicions, però ahir quan vaig anar a la reunió de l'AMPA hem vaig preocupar, perque al cole de les nostres xiquetes està l'entrada i els passadissos decorats amb fantasmes, bruixes i carabasses.

Clara Àlvarez ha dit...

Crec que no està pas malament que a l'escola també s'ensenyi com viuen les nostres festes tradicionals a altres llocs (hi ha molta gent forània), però d'aquí, a que es converteixi en l'eix principal de la festa ja no hi estic tan d'acord.

Ester ha dit...

Tens moltissima raó Cintin, jo estic a favor de la castanyada. Aqui a Itàlia no es fa la castanyada, pero també s'està introduïnt el Halloween. a la guarderia de la Maria també estava tot decorat amb ratpenats, carbaçes i que sé jo més, una cosa de fer por al pobres xiquets.
De totes formes, em van demanar de fer una disfreça de bruixa o algo així, jo els hi vaig dir que no compartia aquesta festa, i que al meu país es feia una altra cosa, aixi que la vaig vestir de castanyera, jejejejeje.
Petonssss

Cinta ha dit...

Molt bé Ester, així fem que la nostra cultura també traspassi fronteres.